preskoči na sadržaj

Osnovna škola Selca

IZBOR (budućeg) ZANIMANJA

Autor: MIRJANA ČELAR, 16. 3. 2015.

Kad su posve mala, djeca se putem igre i mašte "zaljubljuju" u određena zvanja. No, kod većine djece, afiniteti se ipak mijenjaju. Kako rastu, djeca otkrivaju svoje talente, i u najboljem slučaju ih, uz pomoć svojih roditelja, njeguju i usavršavaju. 


Utjecaji

Roditelji najaktivnije sudjeluju u djetetovom odrastanju. Oni mogu prvi prepoznati djetetove sklonosti, usmjeriti dijete i potaknuti ga. Dijete nema dovoljno znanja niti životnog iskustva da bi znalo što je za njega najbolje, stoga je tu roditelj koji će mu pomoći otkriti ono što ga zanima ili što bi za njega bilo najbolje.

Ovdje treba biti oprezan. Roditelji katkad znaju poistovjećivati svoj životni put s djetetovim, zahtijevati od djeteta da nastavi tim putem ili ga odgovarati od nekog zvanja. To je zbunjujuće za dijete koje u školi, putem medija ili iz okoline dobiva suprotne informacije; da svako zvanje može biti dobro, zanimljivo i isplativo. Dopustite svojem djetetu da slobodno promišlja o svojem budućem zvanju, uz pozitivne razgovore i nenametljive savjete.

Otkrivanje, poticanje i usmjeravanje sklonosti djeteta zahtijeva dodatni angažman. Ukoliko dijete pokazuje ljubav prema sportu, možda će više puta odustajati prije negoli se "pronađe" u nekom individualnom ili ekipnom sportu. Ako dijete pokazuje interes prema znanosti, dobro je uključiti ga u radionice putem kojih, uz igru, može razvijati svoj talent. 

Važne osobine

Budući uspjeh u poslu ovisi o razumijevanju samoga sebe.

Svaki pojedinac posjeduje brojne osobine po kojima se razlikuje od drugih ljudi. Neke od tih karakteristika su izuzetno važne za izbor zanimanja. To su sposobnosti, karakterne osobine, individualno iskustvo i zdravstveno stanje.

Po sposobnostima se najviše razlikujemo jedni od drugih. One nam omogućuju usvajanje znanja i vještina za uspješno obavljanje različitih poslova. Sposobnosti su tjelesne, osjetne, psihomotorne i intelektualne.

Tjelesne sposobnosti vezane su prije svega uz funkciju tjelesnih organa, našu snagu, izdržljivost i otpornost.

Osjetne sposobnosti koje su važne za izbor zanimanja su: vidne (oštrina vida, razlikovanje boja, širina vidnog polja), slušne, osjetljivost njuha i okusa, ravnoteža, prepoznavanje dodirom.

Psihomotorne sposobnosti povezane su s obavljanjem različitih jednostavnih i složenih pokreta te spretnošću; brzina reagiranja, mirnoća i spretnost ruku, nogu i prstiju, motorna usklađenost pokreta s vidnim ili slušnim podražajima.

Intelektualne sposobnosti su složenije mentalne funkcije. One se očituju u uspješnosti shvaćanja i povezivanja, rješavanja problema, mogućnosti promjene načina razmišljanja u različitim okolnostima, opažanju, zamišljanju, razumijevanju...

Uz to, za prepoznavanje adekvatnog budućeg zvanja treba uzeti u obzir i osobitosti temperamenta.

Odabir

Izbor zanimanja jedna je od najvažnijih, a katkad i najtežih odluka koju čovjek donosi u životu jer utječe na cijeli život. 

Uvijek ima djece koja se teško opredjeljuju. Njima treba pomoć, ohrabrenje i više truda kako bi ih se motiviralo i usmjerilo. 

Svako zvanje zahtijeva trud i ulaganje, a pravo zanimanje je ono kojemu smo skloni, ali i kojemu smo se spremni posvetiti. Dobri temelji su stvaranje radnih navika kroz obaveze u obitelji, odgovorno ponašanje prema školi i društvu.

Naravno, treba misliti i na ono što određeni posao može pružiti. Ali, školovanje za koje se odlučimo ne znači nužno i da je to naša sudbina. Danas je moguće i prekvalificirati se, posvetiti se onome što volimo, raditi na sebi. 

Sreća ne ovisi o zvanju, nego dobro odabrano zvanje bitno utječe na osobnu sreću.

Doznaj koje zvanje odgovara tvojoj osobnosti i sposobnostima ispunjavanjem upitnika (koji je dostupan na linku ispod).
http://mrav.ffzg.hr/zanimanja/upitnik/upitnik.htm

 
Vrijeme


 

 

 
Zrnca mudrosti

"Tko želi nešto naučiti, naći će način; tko ne želi, naći će izliku."

Pablo Picasso  

 
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
Korisni linkovi


 
Anketa
Koje polugodište unutar školske godine vam je draže? 
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 2. 2012.

Ukupno: 65453
Ovaj mjesec: 695
Ovaj tjedan: 211
Danas: 50
 
 > Pedagoški kutak
CMS za škole logo
Osnovna škola Selca / Šetalište Rajka Štambuka 2 , HR-21425 Selca / os-selca.skole.hr / ured@os-selca.skole.hr
preskoči na navigaciju