preskoči na sadržaj

Osnovna škola Selca

SAMOPOŠTOVANJE KOD DJECE

Autor: MIRJANA ČELAR, 2. 3. 2016.

                  Samopoštovanje podrazumijeva sliku o sebi. To je način na koji vrednujemo ono što činimo, što jesmo i što postižemo. Djeca od roditelja i drugih značajnih osoba (uzora) iz njihova života traže potvrdu da su voljena, važna, sposobna, prihvaćena. Stoga, značajnu ulogu u nastanku pozitivne slike o sebi, djeca imaju kroz odnos s roditeljima i drugim odraslim osobama koje brinu o njima.

Način na koji dijete vidi sebe značajno utječe na njegove osjećaje, rad i postignuća. Što dijete ima veće samopoštovanje, bit će uvjerenije u svoje sposobnosti; lakše će nalaziti prijatelje i donositi za sebe važne odluke. Ukratko, djeca visokog samopoštovanja općenito su uspješnija u životu. Samopoštovanje utječe i na školski uspjeh. Djeca koja imaju pozitivno mišljenje o sebi, češće imaju bolji uspjeh u školi. Dobar školski uspjeh opet povećava njihovo samopoštovanje. Djeca visokog samopoštovanja znaju se oduprijeti negativnom utjecaju vršnjaka i takva djeca lakše izlaze na kraj sa svim životnim izazovima. 

KAKO RODITELJI MOGU POMOĆI RAZVOJ SAMOPOŠTOVANJA KOD SVOJEG DJETETA?

Ne propustite priliku da djetetu kažete što vam se sviđa kod njega, što je dobro učinilo i da ga volite 

Roditelji su često skloni djeci ukazivati samo na pogreške. Neka djeca nisu sigurna da ih roditelji vole samo zato što im to nikada ili dovoljno često nisu govorili. Reći djetetu da ga volimo, čak i kad je pogriješilo, ne mora značiti da prihvaćamo njegovo pogrešno ponašanje. Zagrljaj, osmijeh, pogled odobravanja i nježan dodir također su snažni izrazi ljubavi.

Ne kritizirajte! 

U ljutnji, koju je izazvalo djetetovo ponašanje, neki roditelji izgovaraju kritike na njegov račun. Zbog tih kritika dijete se osjeća nevoljeno i povrijeđeno. (“Smotan si. Ništa ne možeš učiniti kako treba.”, “Zločesta si”). Nikad ne kritizirajte dijete (“Ti si loš dječak”), već njegovo ponašanje (“To što činiš je loše.”).

Učite dijete pozitivnom govoru

Istraživanja su pokazala da se uglavnom osjećamo onako kako se ponašamo i onako kako govorimo o sebi. Što više dijete spominje dobre stvari o samome sebi, to će više biti uvjereno u ono što govori. Zato, potičite dijete da govori pozitivno o sebi i drugima: “Mislim da mogu riješiti ovaj problem ako se potrudim.”

Pomozite djetetu da nauči donositi odluke i rješavati probleme

Samostalno donošenje odluka i rješavanje problema prilika je za dijete da preuzme odgovornost za svoje ponašanje. Naučit će da svi ponekad griješimo u svojim odlukama i da se greške mogu ispraviti. I ne zaboravite: ljudski je griješiti.

Učite dijete da postavlja i ostvaruje ciljeve

Vrlo je važno da su ciljevi realni s obzirom na djetetovu dob i sposobnosti. Ciljevi koji su djetetu neostvarivi vode ga k razočaranju i osjećaju bespomoćnosti. Za ostvarenje ciljeva potrebno je odrediti male ciljeve čije ostvarenje će  dovesti dijete do konačnog cilja.

Važno je djetetu omogućiti i poticati ga da otvoreno govori o svojim osjećajima. Pomozite mu da realno prihvati svoje jake strane kao i slabosti. Razgovarajte s njim o njegovim korijenima. Ne uspoređujte ga s braćom i sestrama.
Vrijeme


 

 

 
Zrnca mudrosti

"Tko želi nešto naučiti, naći će način; tko ne želi, naći će izliku."

Pablo Picasso  

 
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
Korisni linkovi


 
Anketa
Koje polugodište unutar školske godine vam je draže? 
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 2. 2012.

Ukupno: 65453
Ovaj mjesec: 695
Ovaj tjedan: 211
Danas: 50
 
 > Pedagoški kutak
CMS za škole logo
Osnovna škola Selca / Šetalište Rajka Štambuka 2 , HR-21425 Selca / os-selca.skole.hr / ured@os-selca.skole.hr
preskoči na navigaciju