preskoči na sadržaj

Osnovna škola Selca

 > O školi  > Knjižnica  > Novosti
 

 

Mjesec hrvatske knjige i Međunarodni mjesec školskih knjižnica 2021.

Mjesec hrvatske knjige je poznata manifestacija koja se svake godine obilježava u razdoblju od 15. listopada do 15. studenoga te se u tom periodu intenzivno govori o ulozi knjige i čitanja, održavaju se razne aktivnosti kako bi se ukazalo na važnost razvijanja kulture čitanja, od lokalne do nacionalne razine. Ovogodišnja manifestacija imala je poseban značaj zbog činjenice da se nalazimo u Godini čitanja. Tema ovogodišnje manifestacije bila je Hrvatski autori u Godini čitanja, dok je moto glasio Ajmo hrvati se s knjigama! stavljajući tako u fokus hrvatske autore, odnosno hrvatsku knjigu. Osnovna škola Selca je i ove godine obilježila navedenu manifestaciju aktivnostima koje s povezane s knjigom, čitanjem i knjižnicama; čitale su se knjige i časopisi, upoznavalo sa školskom i narodnom knjižnicom te njezinom ulogom u promicanju kulture čitanja. Posebna zanimljivost manifestacije bila je i izložba djela selačke poetese i bivše profesorice Neve Kežić u atriju škole, a održao se i sat Hrvatskoga jezika na kojemu se čitala njezina poezija. Učenici OŠ Selca su također sudjelovali na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanje s temom Šest autora traži čitatelja te s čašću možemo reći kako je jedna učenica izvučena na završnoj svečanosti Kviza.

U listopadu se obilježio i Međunarodni mjesec školskih knjižnica s temom Bajke i narodne predaje iz svih kutova svijeta. Napravljena je izložba likovnh radova učenika kojom se prikazalo prizore iz Šume Striborove te se na taj način htjelo istaknuti važnost Ivane Brlić-Mažuranić u hrvatskoj književnosti.

 


 

Mjesec hrvatske knjige i Međunarodni mjesec školskih knjižnica 2020.

Listopad je mjesec koji je posvećen promicanju knjige i kulture čitanja, ali i samih knjižnica. Manifestacija Mjesec hrvatske knjige se tradicionalno održava od 15. listopada do 15. studenoga i u tom se periodu intenzivnije govori o knjigama i o čitanju, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini. Moto ovogodišnje manifestacije glasio je Razlistaj se!, želeći pritom naglasiti važnost čitanja, ali i očuvanja prirode. Osnovna škola Selca je i ove godine dala svoj doprinos promicanju knjige i kulture čitanja raznim aktivnostima koje su se održavale kroz listopad. Učenici od 1. do 4. razreda su izrađivali kreativne straničnike koji će se također upotrijebiti u svrhu sudjelovanja u međunarodnom projektu Bookmark Exchange Project (ISLM). 

Učenici viših razreda su sudjelovali u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja pod nazivom Istraživači planeta Z. koji je bilo moguće riješiti do 23. listopada. Za razliku od dosadašnjih godina i u nastojanju da se prilagodimo epidemiološkoj situaciji, za rješavanje kviza nije bilo potrebno pročitati tri knjige, već proučiti i istražiti mrežne poveznice koje su se nalazile u svakom pitanju. Na ovaj način su učenici imali priliku uvidjeti što podrazumijevaju pouzdani izvori informacija, kao što su mrežne stranice nacionalnih parkova i parkova prirode, online enciklopedije, mrežne stranice muzeja, instituta... 

Održao se sat s temama dječji časopisi u 2. razredu te upoznavanje s knjižnicom u 1. razredu, u PŠ Sumartin. Učenici koji sudjeluju u izvannastavnoj aktivnosti Mladi knjižničari izradili su plakat s pričom u dijelovima kako bi se obilježio Mjesec školskih knjižnica, ali se i radilo na poticanju čitanja. Učenici 8. razreda su rješavali kviz o Augustu Šenoi i bilo im je vrlo zanimljivo. 

Ana Martinić, knjižničarka


Vrijeme


 

 

Zrnca mudrosti

"Tko želi nešto naučiti, naći će način; tko ne želi, naći će izliku."

Pablo Picasso  

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Anketa
Koje polugodište unutar školske godine vam je draže?Oglasna ploča
Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 2. 2012.

Ukupno: 125983
Ovaj mjesec: 82
CMS za škole logo
Osnovna škola Selca / Šetalište Rajka Štambuka 2 , HR-21425 Selca / os-selca.skole.hr / ured@os-selca.skole.hr
preskoči na navigaciju